A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

Перші аудити шкіл відбудуться у вересні

Дата: 18.04.2019 09:30
Кількість переглядів: 141

Перші аудити шкіл відбудуться у вересні

Планується, що перші аудити будуть проведені у закладах загальної середньої освіти вже у вересні цього року. Про це йдеться у коментарі Державної служби якості освіти щодозатвердження процедури здійснення інституційного аудиту українських шкіл.

У Держслужбі зазначають, що інституційний аудит - це перший крок у формуванні системи забезпечення якості освіти в школах.

За словами голови служби Руслана Гурака, аудит проводитиметься не для виявлення недоліків, а з метою підтримки та допомоги школам у розбудові внутрішньої системи забезпечення якості.

Міністерством освіти затверджений Порядок проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти. Відповідний наказ, що був раніше підписаний міністром освіти Лілією Гриневич, вже набув чинності.

Документ визначає механізм проведення інституційного аудиту шкіл, метою якого є оцінювання якості освітньої діяльності закладу освіти.

Аудит проводитиме Державна служба якості освіти та її територіальні органи.

Інституційний аудит передбачає проведення оцінювання освітніх і управлінських процесів школи та внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також перевірку додержання школою вимог законодавства у сфері освіти.

Передбачається, що за результатами аудиту школам будуть надаватись рекомендації щодо підвищення якості освітньої діяльності та приведення освітнього і управлінського процесів у відповідність до вимог законодавства.

Оцінювання освітніх і управлінських процесів закладу освіти та внутрішньої системи забезпечення якості освіти здійснюється за такими напрямами: освітнє середовище закладу освіти, система оцінювання здобувачів освіти, педагогічна діяльність педагогічних працівників закладу освіти та управлінські процеси закладу освіти.

Інституційний аудит закладів освіти у плановому порядку здійснюватиметься не частіше одного разу на 10 років.

Разом з тим, через низьку якість освітньої діяльності школи аудит може проводитись  у позаплановому порядку.

За словами міністра освіти Лілії Гриневич, аудит шкіл замінить дискредитовану атестацію, яка давно не відповідала ні потребам шкіл та перетворилася на репресивно-контролюючу машину, яка лише примножувала папери.

Роботу школи оцінюватиме окремо створена експертна група. До її складу входитимуть освітяни, що мають досвід роботи у школі не менше 5 років, вищу педагогічну освіту або вищу кваліфікаційну категорію, а також пройшли спеціальне навчання.

«На підставі звіту про проведення аудиту, що включатиме акт перевірки та підготовлені експертами аналітичні довідки, складатиметься висновок і рекомендації для школи. Результати оцінювання відображатимуть досягнення закладу та його потреби, а також визначатимуть рівень якості освітньої діяльності: перший – високий, другий – достатній, третій – вимагає покращення, четвертий – низький. У разі виявлення порушень Держслужба якості освіти надаватиме школі рекомендації та час для роботи над помилками – до 1 року», - зазначила міністр.

Вона також наголосила, що якщо після визначеного терміну школа не усуне виявлені недоліки, то Державна служба якості освіти зможе рекомендувати засновнику змінити керівника школи або ж взагалі реорганізувати заклад.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень