A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

Які запитання задавали Міністру освіти педагоги Прибужжя на зустрічі у Володимирі-Волинському

Дата: 14.03.2019 10:16
Кількість переглядів: 141

1-го березня під час зутрічі із Міністром освіти і науки України 
Лілією Гриневич, педагоги регіону Прибужжя змогли поставити близько 15-ти запитань, які стосувалися зарплати педагогічних працівників, фінансування закладів освіти та інших актуальних тем.

Нагадаємо, що Лілія Гриневич завітала до Володимира на запрошення народного депутата Ігоря Гузя.

Першим запитання задав директор Володимир-Волинського агротехнічного коледжу Олександр Коновалюк. Він зазначив, що вже давно готова проектно-кошторисна документація на ремонт аварійного гуртожитку коледжу.

Вартість подібних робіт, за словами директора, становить 800 тисяч гривень. Проте цих коштів очікують роками. Відповідей з 2015-го року від Міністерства освіти на свої листи, зазначив пан Олександр, ні разу не отримав. Він розповів, що коледж підпорядкований Міносвіти, але фінансується з обласного бюджету.

Лілія Гриневич заявила, що Міносвіти не може дати коледжу коштів для капітальних видатків, через те, що, згідно із бюджетним кодексом, фінансується з обласного бюджету.

“Для того, щоб дати капітальні видатки, ми повинні бути розпорядником ваших коштів. Вам потрібно звернутися до обласної державної адміністрації. Ми готові їм вже передати це майно. Для цього його треба оформити, і цим має зайнятися влада-набувач майна. Тоді через постанову Кабміну воно передається.

Це перспективна історія, щоб отримати гроші соцеконому. Ми можемо з вами за це взятися, пане Ігоре (до Гузя). Це не є така велика сума”, – відповіла Лілія Гриневич.

Олексій Зінкевич, директор Володимир-Волинської ДЮСШ, взявши мікрофон, заявив, що спортивна школа вмирає, бо без ступеня бакалавра працювати в ДЮСШ тренери не можуть. На це міністр відповіла, що у Європі для того, щоб працювати з дітьми, потрібно мати освіту магістра. А в Україні сьогодні можна, здобуваючи освіту, вже навчати дітей.

Директор Нововолинської ДЮСШ запитав про те, чому тренери дитячо-юнацьких спортивних шкіл не віднесені до категорії педагогічних працівників.

“Я обговорювала це з Міністром молоді і спорту Ждановим. Зверталися до Міністерства фінансів з цього приводу. Поки що отримали негативну відповідь. Але це важливе питання, ми не хочемо втратити цю категорію працівників. Ми над цим працюємо”, – відповіла Гриневич.

Ніна Білець, викладач Володимир-Волинського педагогічного коледжу зазначила, що сьогодні в Україні занепадає технологічна освіта. «Вивчення трудового навчання у школі обмежили до кількох годин, а до викладачів цього предмету ставляться як до вчителів другого сорту», – розповіла вона. Жінку цікавило майбутнє технологічної освіти, адже професіонали в цій сфері, на її думку, сьогодні не мають майбутнього. Також вона розповіла про можливе порушення своїх прав.

«Вивчення трудового навчання у школі обмежили до кількох годин, а до викладачів цього предмету ставляться як до вчителів другого сорту», – розповіла вона. Жінку цікавило майбутнє технологічної освіти, адже професіонали в цій сфері, на її думку, сьогодні не мають майбутнього. Також вона розповіла про можливе порушення своїх прав.

“Моя мрія, щоб викладач мав зарплату більшу ніж середню. Зараз вона нижча за середню, але значно більша, ніж була раніше. За 5 років ми підвищили зарплату вчителям на 70%”, – зазначила Гриневич.

Також Міністр повідомила, що чекає від Ніни Білець офіційне звернення і якщо є порушення, то буде перевірка.

Директор Оваднівського професійного ліцею Василь Ролюк повідомив Міністру, що його турбує матеріальна база закладу. Це, за його словами, єдиний заклад, який має філію в області. Оваднівський ліцей, зазначив він, готує професіоналів, які є дефіцитними в області. Тому попросив Лілію Гриневич посприяти у питанні виділення коштів на ремонт покрівлі спортивного залу.

 

2,5 мільйони гривень, з його слів, повинні були виділити з держбюджету минулого року, проте «гроші зняли через непокору». Адже колектив закладу відмовився приєднуватися до Володимир-Волинського професійного училища.

“Ви отримуєте субвенцію з держбюджету на здобуття загальної середньої освіти. Цього року вона була завелика. Був великий залишок. Ми записали в постанові Кабміну, що залишок віддається на розвиток закладу. Ви мали з’ясувати, який залишок є по вашому закладу і вкласти його в капітальний ремонт. Треба пильнувати, розраховувати свій бюджет”, – зазначила Гриневич.

Міністр освіти, відповідаючи на це запитання, зазначила, що потрібно спочатку обдумати все і знайти свою нішу, щоб знати чи варто об’єднуватися закаладам, чи ні.

Народний депутат Ігор Гузь зазначив, що треба почекати, поки розблокують обласний бюджет. Адже розвиткові кошти заблоковані. А це скоріше буде після виборів.

Також Мінстру задавали запитання про долю навчально-виховних комплексів у рамках реформи освіти,введення фіксованої суми надбавки за престижність педагогам, джерело фінансування доплати до зарплат вчителям та роль у цьому місцевої влади та ін.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень