A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

З 2018 року першачки підуть на 12-річну школу: реформа освіти України

Дата: 12.09.2017 11:56
Кількість переглядів: 153

Кабінет Міністрів підтримав ініціативу Міністерства освіти і науки України про реформування середньої освіти. 14 грудня 2016 року уряд затвердив проект «Нова українська школа», який повинен бути реалізований в найближчі 10 – 13 років, а точніше до 2026 року. Таким чином, з 2018 року першокласники підуть у 12-річну школу 


Проект «Нова українська школа» – це, насамперед, нові освітні стандарти європейського зразка. Сьогодні школа перестала відповідати сучасним потребам юних громадян країни, вона стала нецікавою і недостатньо ефективною. Так як вчили нас дорослих, вчити сучасних дітей не вийде. Занадто велика прірва розрослася між тим, що на сьогодні може дати школа і тим, які вимоги до молодого поколінню пред'являє 21 століття. 
Сьогодні необхідно не просто заповнити голови учнів знаннями, а сформувати в особистості ключові компетентності для успіху в житті, зробити випускника конкурентоспроможним в суспільстві. 

Структура нової школи

З 2018 року першачки підуть на 12-річну школу: реформа освіти України

Нова система освіти буде складатися з трьох етапів: 
початкова школа — 4 роки,

середня школа — 5 років,

профільна школа — 3 роки.   

У початковій школі учні перші два роки проходять адаптацію, де не передбачено оцінювання та виконання домашніх завдань. У 3 і 4 класах діти починають отримувати знання з основних предметів, які зможуть успішно використовувати в середній школі. Ці та інші зміни у початковій школі будуть введені вже в цьому році. 

Середня школа отримає нову назву – гімназія. Перші два роки, 5 і 6 клас, також будуть адаптаційними. З 7 класу починається більш глибоке вивчення предметів, що становлять базову освіту. По закінченні гімназії, дев'ятикласники проходять ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання), результати якого визначать, по якому напрямку буде навчатися випускник протягом наступних трьох років старшої профільної школи. 

З 2018 року першачки підуть на 12-річну школу: реформа освіти України

Профільна школа, 10-12 класи, передбачає два напрямки — академічну і профтехническое. 
Зараз в старших класах вивчається двадцять один предмет. Обсяг матеріалу величезний. Але саме в цей період діти визначаються з вибором професії. Зрозуміло, що половина предметів не знадобляться їм у найближчому майбутньому, і їх вивчення тільки віднімають сили і час. В академічному циклі старшокласники зможуть самостійно обирати предмети, що їх цікавлять (до 60 %) для поглибленого вивчення, щоб після школи продовжити навчання у Вузи за скороченою програмою. Таким чином компенсується час, проведений в школі. 
Профтехнический цикл навчання дозволяє учням здобути середню освіту та першу професію. Випускник 12 річної школи це вже фахівець, який має можливість працевлаштуватися або, якщо є бажання продовжити навчання у закладах вищої освіти. 
Введення додаткового дванадцятого року, це те, що лежить на поверхні реорганізації, а всередині належить повністю замінити освітні програми, ввести нові методики викладання, провести перепідготовку вчителів, створити матеріальну базу. 

https://www.youtube.com/watch?v=su7JUnXiBPs


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень