A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

"Нова українська школа": зоновані класи та інклюзивна освіта

Дата: 28.11.2017 16:32
Кількість переглядів: 312

У 2018 році місцеві бюджети вперше отримають з держбюджету спеціальну субвенцію на реалізацію реформи "Нова українська школа" – 1 млрд 369 млн грн.

"Ці гроші будуть розподілені за кількома напрямками. По-перше, вони підуть на навчання вчителів роботі з новими державними стандартами. По кілька представників від кожної області вже пройшли навчання в Києві, тепер вони будуть передавати знання колегам в регіоні. Крім того, створюється система дистанційного навчання для педагогів, яким належить працювати за новими стандартами, ці витрати також будуть профінансовані з субвенції на "Нову українську школу". також частина коштів піде на випуск нових підручників і на створення нового освітнього простору в школах. На закупівлю меблів для перших класів: одномісних мобільних парт, які легко пересувати, інтерактивних дощок, інших меблів і обладнання для навчальних, ігрових зон і зон відпочинку, які повинні з'явитися в молодшій школі. Конкретні суми по кожному з перерахованих напрямків не розписані, тому ми можемо орієнтуватися поки тільки на заяви Міносвіти і опис "нового освітнього простору", – розповідає Ірина Когут, аналітик центру CEDOS, який вже кілька років проводить аналіз використання державних коштів в різних сферах суспільного життя.

Похожее изображение

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич говорила, що до 1 вересня 2018 року перепідготовку повинні будуть пройти 20-25 тис. вчителів молодших класів, які мають вчити першокласників за новими, "реформованими" програмами.

За даними Міносвіти, в 2017/2018 навчальному році в Україні налічується 16 566 працюючих шкіл. Якщо розділити субвенцію порівну між ними, виходить, що на кожен навчальний заклад передбачено приблизно по 82 тисячі гривень.

Також реформа освіти передбачає подальший розвиток інклюзивного навчання – створення умов для того, щоб діти з особливими потребами могли навчатися разом з однолітками. Державна допомога місцевим бюджетам "на надання державної допомоги особам з особливими освітніми потребами" закладається окремою статтею другий рік поспіль. У 2018 році розмір субвенції складе 504,5 млн грн. В 2017му було вдвічі менше – 209,5 млн грн.

У зв'язку з тим, що реформа потребує розробки маси нових документів, в 2018 роцімайже вдвічі зростуть видатки на методичне забезпечення діяльності навчальних закладів та їх матеріально-технічну базу – до 990,6 млн (у порівнянні з 495,7 млн на нинішньому році).


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень