A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

З ВІРОЮ У ПЕРЕМОГУ! Відбулися заходи, приурочені 1035-ій річниці з часу заснування міста Володимира

Дата: 03.08.2023 12:28
Кількість переглядів: 54

З ВІРОЮ У ПЕРЕМОГУ

 

Відбулися заходи, приурочені 1035-ій річниці з часу заснування міста Володимира

 

Фотоконкурс "Історія родини у світлинах"

Заходи з нагоди 1035 – ої річниці від часу заснування міста Володимира розпочалися 28 липня. У культурно-мистецькому центрі  відбувся фотоконкурс "Історія родини у світлинах", організований Володимирським історичним музеєм імені Омеляна Дверницького за фінансової підтримки управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради.

11 учасників під час презентацій поділились спогадами про рідних, а також розповідями про своїх предків, демонструючи їхні світлини на великому екрані.

Усі присутні вкотре підтвердили, що історія кожної родини - індивідуальна, сповнена радістю й сумом. Вона "жива" доки її передають з покоління в покоління нащадки роду...

У підсумку, за рішенням  журі,  

1 місце здобув Олександр Ольховський ;

2 місце - Марія Зарубко;

3 місце Олена Жуйвода .

Переможці отримали призи та грамоти управління з гуманітарних питань виконавчого комітету міської ради, а Петро Голячук, Леся Мартинюк, Антоніна Солодуха, Світлана Бугайчук, Оксана Шесталюк, Наталія Чиж, Людмила Хомюк та Любов Ростопчина -  подяки за участь та подарунки.

«Володимир, яким ми його пам’ятаємо. Людські долі»

28 липня у приміщенні туристично-інформаційного центру адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» представила 10-й ювілейний збірник спогадів «Володимир, яким ми його пам’ятаємо. Людські долі».

Цього року книгу видали за сприяння Програми розвитку туризму Володимир-Волинської міської територіальної громади. З презентацією ювілейного збірника адміністрацію заповідника привітав заступник міського голови Андрій Гудим.

Як розповіла наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк, збірник розділений на дві частини: перша складається власне зі спогадів 14 володимирчан, а до другої увійшло оповідання Святослава Панасевича «Дезертир» про евакуацію його родини під час Першої світової війни.

Загалом упродовж краєзнавчої розвідки «Володимир, яким ми його пам’ятаємо» вдалося записати 156 розповідей людей, що увійшли до десяти збірників. Окремо були видані книги: «Сім вечорів з Наталією Назарівною-Грабарчук», «Місто над Лугою» Святослава Панасевича та «Щоденник вчителя» Макса Шехтера.

Спортивні змагання

 

У рамках відзначення 1035-ї річниці міста Володимира відділом молодіжної політики та спорту, МЦФЗН “Спорт для всіх” та ГО “Зелений маяк” на стадіоні “Олімп” було проведено ряд спортивних заходів, основною метою яких був збір коштів для ЗСУ. У підсумку на усіх спортивних подіях зібрано 21 629 грн.

Так, 29 липня на головному полі за “Кубок Володимира” зійшлися ветерани футболу у віковій категорії 40+. Команди “Ветеран-Камінь”“Ветеран-Лучеськ” та місцеві професіонали з ФК “Володимир” змагались у трьох футбольних матчах, за результатами яких перемогу здобула місцева команда. У змаганнях брали участь міський голова Ігор Пальонка, зірки футболу Тарас МихаликВасиль Кохановський та інші.

У неділю, 30 липня, у МЦФЗН “Спорт для всіх” відбулись міські турніри з дартсу та шашок. Із вступним словом до учасників звернувся виконуючий обов’язків директора центру Валерій Рудись, який побажав учасникам вдалого виступу. Захід розпочався хвилиною мовчання за загиблими воїнами. У турнірі змагався 21 учасник, усі показали хороші вміння та навички в метанні дротиків.

За результатами напруженої боротьби:

серед чоловіків 1 місце посів Сергій Кравченко, 2 місце – Даниїл Яхненко, 3 місце – Сергій Ракітський;

серед жінок 1 місце посіла Олена Здомищук, 2 місце – Світлана Сидорук,  3 місце – Марія Поліщук;

серед дівчат 1 місце посіла Вікторія Бранчук та 2 місце – Тіна Хорощук;

серед хлопців 1 місце посів Богдан Дубинчук.

У змаганнях з шашок участь взяли 13 учасників. Турнір відбувався за швейцарською системою у 7 турів, де чоловіки та жінки грали в одному турнірі.  За результатами змагань:

1 місце серед жінок посіла Олена Здомищук, 2 місце – Валентина Ящук, 3 місце  Раїса Янусь;

серед чоловіків 1 місце посів Микола Бранчук, 2 місце – Юрій Мельник, 3 місце – Сергій Гречишен.

Опісля на головній площі міста відбувся благодійний велопробіг, на який прибуло 87 мешканців громади. Наймолодшій учасниці – півтора року, а найстаршому – 53. Передувала велопробігу руханка від ГО “Молодіжний центр” Креативний світ” та танцювального клубу “Myjumpdance school”. Згодом усі учасники вирушили на старт маршруту, загальною відстанню близько 9 км. Фінішували велосипедисти на площі Героїв, де кожен учасник отримав пам’ятну медаль.

Того ж дня на штучному полі стадіону відбувся турнір з американського футболу (версія “Flag-football”) від ГО “Зелений маяк”.
Переможцем турніру стала к– “Ель Пачо оманда “Смурфіки”, 2 місце отримала “Калякамаляка”, 3 місце  та 4 місце – “ДНК”. Усі команди – переможці змагань нагороджені грамотами та медалями
.

 

«З любов’ю у серці до рідного міста»

З метою привернення уваги дітей та юнацтва до багатовікової історії міста через популяризацію його визначних особистостей, поширення культурних надбань минулого, як джерела національних духовних основ сьогодення, виявлення і підтримки обдарованої молоді, Володимирською дитячою художньою школою імені Миколи Рокицького було організовано дитячо-юнацький конкурс з образотворчого мистецтва «З любов’ю у серці до рідного міста», присвячений 1035-й річниці з часу заснування міста Володимира. 30 липня на головній сцені міста переможців цього конкурсу нагородили  заступник міського  голови Андрій Гудим та директор школи Катерина Юрчук.

У номінації «заклади загальної середньої освіти та центру позашкільної освіти» перемогли: Андріана Прокопчук, Христина Ничипорук, Маргарита Кислянка (ЦПО), Олександра Данилюк (ліцей №3), Олександра Сачук, Мар’яна Самуць (ліцей с. Суходоли),  Ілля Самусєв (ліцей №1), Вікторія Лахманець (ліцей №2) та Вікторія Бунда (ВВПФК), у номінації «спеціальні мистецькі заклади» перемогу отримали: Іванна Цісар, Анна Цісар, Юстина Кислюк, Вікторія Франчук, Софія Семенюк, Вікторія Шарко, Богдана Дорош (дитяча художня школа імені Миколи Рокицького), Іван Мірчук, Валерія Попік (Устилузька школа мистецтв), Діана Столярук (студія «Палітра талантів»), Андрій Масон, Карина Згоранець, Христина Болібрух, Вероніка Ліховська, Ангеліна Лисик (Володимирський педагогічний фаховий коледж ім. Агатангела Кримського). Роботи переможців розміщені на банерах у парку «Слов’янський».

 

Знімкували щасливі миті життя

 

З 11.00 до 21.00 біля фотозони працювали фотографи:  Роман Гречаник,  Дарина Зінькевич,  Саша і Аня Корнілови,  Оксана Спольська, Іванна Савчишин,  Ольга Гудим,  Олена Лиходій,  Юлія Шуріна, Микола Королюк, Віталій Харчук, які знімкували і зупиняли щасливі митттєвості життя володимирчан.   

 

На креативній галявині

 парку працівники бібліотечних установ громади  оформили літературну фотозону «Рідне місто над Лугою», організували виставку книг про древній Володимир, для дітей  був проведений майстер- клас з виготовлення патріотичних браслетів. На літературній сцені про свої книги розповідали, читали власну поезію  Жанна Білоцька, Богдан Янович та Тетяна Гричук.

 

Концертна програма «З вірою у ПЕРЕМОГУ!»

 

Двогодинну пісенно-танцювальну програму представили на головній сцені дитячі колективи: вокальна студія «Лодомир» Центру позашкільної освіти (керівник – Галина Тюрікова), КСТ «Грейс» (Ірина Божик), студія сучасного танцю «Тіп-топ» (Валентина Карпюк), ансамбль народного танцю «Веселка» (Марина Буховецька), танцювальна школа Романа Дячка MJDS, КСТ «Dancer Dance Studio» (Влад Мельничук).  І це було надзвичайно гарно, артистично, талановито, патріотично. Незмінною ведучою заходу була чарівна Ольга Міщан.

Музичну естафету підтримав духовий оркестр «Арсен» (керівник – Володимир Шостакевич), який виконав низку відомих українських пісень та мелодій.

Офіційне відкриття заходів до Дня міста розпочалося з прологу, підготовленого народним аматорським театром «Відродження» імені Б.С. Берези, керівник – Олена Шарко. Митцям вдалось занурити глядачів у покриту таємницями атмосферу князівських часів, дати відчути кожному дихання давнини.

Привітати мешканців та гостей міста з річницею заснування Володимира разом із міським головою Ігорем Пальонкою прийшли народний депутат Ігор Гузь,  Нововолинський міський голова  Борис Карпус, голова районної ради Віктор Хиць.

Ігор Пальонка нагородив кращих представників трудових колективів подяками та преміями за вагомий особистий внесок у розвиток міста, активну діяльність на благо громади, вручив  подарунки і святкові короваї «золотим» подружнім парам,

Далі звучали твори, які  виконували ансамбль народної пісні «Розмай», гурт «Мелодія серця»  Зимнівської ОТГ, військовий оркестр в/ч1007, гурт «Лебедине крило» з Нововолинська, духовий оркестр дитячої музичної школи,  гурт «Протеїн» з Ковеля, солістки: Ліна Ткачук, Вікторія Гріца, Ліна Мартинова, Аліна Назарчук. Ці пісні  народжені з великого болю і великої боротьби, які переживає український народ, та водночас з великої віри у перемогу України. Вони - про любов  до рідної Батьківщини, до матері, коханої, про війну,  про наших хоробрих захисників, які боронять не тільки Україну, а воюють за весь світ, про силу духу і незламність української нації.

Ведучі концертної програми: Аліна Назарчук та Роман Віслобоков  вкотре нагадали глядачам, що віру, надію, любов плекає у собі кожен українець, дякуючи за світанки нашим захисникам.

«Золоті» подружні пари

Щороку, починаючи з 2011 року,  у День народження міста проводиться  вшанування подружніх пар, які відзначають ювілейні дати подружнього життя – 50, 55, 60, 65 років.

За десять років було вшановано 104 сімейних пари, з них  три пари  прожили  65 років спільного подружнього життя та відзначали «залізне весілля», 13 пар прожили  60 років спільного подружнього життя та відзначали «діамантове весілля».

Цьогоріч  вітання отримали подружжя Хлопцевих:  Лідія Григорівна та Олександр Петрович, які прожили 55 років спільного життя; Іванюк Раїса Сергіївна та Вячеслав Леонідович – 50 років; Федосєйкіни Ольга Володимирівна та Володимир Миколайович – 50 років; Молочковські  Зульфіра Фаткрахманіна та Михайло Федорович – 50 років; Герко  Євгенія Володимирівна та Володимир Васильович  50 років; Бойчун Валентина Миколаївна та Анатолій Ананійович – 50 років; Ващук  Катерина Йосипівна та Анатолій Миколайович – 50 років; Ковальчук  Катерина Михайлівна та Олег Володимирович- 50 років; Подопригора Надія Семенівна та Іван Михайлович - 50 років; Усиченко  Лідія Юхимівна  та Юрій Анатолійович – 60 років; Кузнєцова  Галина Григорівна та Олександр Іванович- 60 років.

  Події в сучасному світі змінюють одна одну з неймовірною швидкістю, час летить немов вітер: майбутнє стає теперішнім, а сьогодення – минулим. Усе змінюється, окрім сімейних цінностей. Адже родина - це не тільки осередок досвіду, традицій, духовних та культурних цінностей. Родина - це батьки, брати та сестри, це незмінні почуття любові, радості та щастя, підтримка, доброта та віра у світле майбутнє.  Тож вітаємо «золоті» подружні пари та зичимо довгого віку разом і при здоров'ї!

 

Екскурсії

29-30 липня працівники ТІЦ, ДІКЗ «Стародавній Володимир» та історичного музею імені О. Дверницького проводили численні екскурсії для жителів та гостей громади: оглядові містом, велоекскурсію «Історичні райони Володимира», «Романтичні історії міста», «Стежками древнього міста».

Понад сотню шанувальників історії  древнього Володимира зібралося на  екскурсію «Таємниці міських підземель».  Підземелля будівлі домініканського монастиря, з яких наукова співробітниця історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» Орися Вознюк розпочала свою розповідь, не змогли вмістити усіх бажаючих доторкнутися до таємничих сторінок минулого. Завершилася екскурсія у підземній церкві  Собору Різдва Христового виступом камерного квартету «Віола» дитячої музичної школи. Концерт так захопив слухачів, що коли виконавці від класичних композицій перейшли до відомих українських пісень: «Два кольори», «Чорнобривці», «Гуцулку Ксеню», «Черемшину», «Я піду в далекі гори», їм охоче підспівували всі присутні.

Вражень  і від екскурсії, і від концерту залишилось багато. Задоволена публіка активно висловлювала побажання щодо нових подібних мистецьких зустрічей.

Монета на пам’ять

Адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир»  декілька років тому  у рамках проєкту «Князівський шлях до трону» придбала  кліше для виготовлення сувенірних монет. До 1035-ої  річниці міста було запропоновано створити памʼятну монету. Було виготовлено новий макет монети та латунні заготовки під неї. Монета вийшла лімітованим тиражем 200 штук, коштувала вона 100 гривень. Директор заповідника Володир Пикалюк  усі їх виготовив і продав.

Ярмарки

Смачними та оригінальними продуктами потішив крафтовий ярмарок. Місцевий  хлібозавод спеціально до Дня міста наніс на тістечко «Сонечко» туристичний логотип міста, а ще спік чимало інших смаколиків.  Власну продукцію:  вирізку, ковбаси, бастурму, настоянки, лимонад, паштети,  сало   представило кафе «Вулик»,  «Світязька сирна лавка»  - різноманітні сири: з пліснявою, білі сири, витримані понад чотири роки, та сирні трюфелі, екоферма Свириденка: ковбасу та бекони сирокопчені і в’ялені,  прошуто з яловичини, сир,  витриманий у вині, пиві і навіть віскі. А ще на ярмарку було чимало меду, медовухи, імбирних пряників, лохини, смажених карасів та знаменитих світязьких пончиків.

 На доріжці, яка вела до пам’ятника Т.Г. Шевченку, розташувався ярмарок майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, де були представлені ляльки-мотанки, одяг у техніці валяння,  різноманітні  прикраси, духмяне мило, свічки, речі з лози, іграшки, глиняні свищики, картини місцевих художників  тощо. Володимирські «союзянки» виставили на огляд карту України з вишитими на ній власноруч гербами кожного з регіонів, продавали власноруч виготовлені речі, а культурно-мистецький центр – картини учасників XXV Міжнародного пленеру художників «Колорит».

Найцікавіші локації - дитячі

Протягом  дня для найменших мешканців громади працювали дитячі містечка від Центру позашкільної освіти, «Карамбольки»,  де було безліч ігор, розваг, майстер-класів, аквагрим, тату, генератор бульбашок, кріо шоу, аніматори, лялькову виставу «Ходить гарбуз по городу» показали актори  народного аматорського театру «Відродження» імені Б.С. Берези, керівник – Олена Шарко.

 А ще неабияке зацікавлення у малечі викликали виставка спецавтомобілів від прикордонної служби, рятувальників та поліції, можливість приміряти бронежилети,  роздивитися квадрокоптер та інші спецзасоби.

Завдяки небайдужості жителів та гостей міста під час відзначення Дня Володимира вдалось зібрати 106 тисяч 596 гривень і 10 злотих, які будуть спрямовані на закупівлю автомобіля для 55 батальйону 100-ї бригади ТРО.

 

Дякуємо за допомогу та сприяння!

Щиро вдячні за організовані атракції та особисту активну участь у проведенні культурно-мистецьких заходів  духовим  оркестрам 14-ої ОМБр, дитячої музичної школи,  «Арсен», хореографічним колективам «Грейс», «Веселка», Тіп-Топ», «Dancer Dance Studio», танцювальній школі Романа Дячка MJDS; вокальній студії «Лодомир» Центру позашкільної освіти; місцевим  фотографам, ГО “Зелений маяк”.

Окремо дякуємо за допомогу та сприяння Володимирському  районному  управлінню ГУ ДСНС України  у Волинській області, Володимирському районному  відділу поліції головного  управління Національної  поліції у    Волинській області, КП «Волинський обласний  центр екстреної медичної допомоги  та медицини катастроф», відділу прикордонної служби «Амбуків»,  КП «Полігон»,  КП «Управляюча житловова компанія», працівникам мистецьких шкіл та ліцеїв, які допомагали облаштовувати локації.

Спасибі колективам Центру культурних послуг, культурно– мистецького центру, Центру позашкільної освіти, міських бібліотек для дорослих та дітей, публічної бібліотеки, історичного музею ім. О.М. Дверницького, державного історико – культурного заповідника «Стародавній Володимир», туристично-інформаційного центру, відділу економічного розвитку,  проектної діяльності та інвестицій, Центру соціальних служб, Службі у справах дітей, МЦФКЗ «Спорт для всіх», ФК «Володимир»,  дитячих музичної та художньої шкіл, які допомагали організовувати і проводити заходи.

Багато спільних зусиль вкладено в організацію заходів до Дня міста. Можливо, не  всіх, хто причетний до його проведення, ми згадали, але повірте – наша вдячність від щирого серця всім, хто надав хоча б найменшу підтримку у його проведенні. Щиро дякуємо  Вам!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень