A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

День української писемності та мови в закладах освіти громади!

Дата: 30.10.2023 14:56
Кількість переглядів: 35

День української писемності та мови в закладах освіти громади!

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності - традиційна щорічна загальнонаціональна акція, присвячена українській мові, що проходила у День української писемності та мови - 27 жовтня 2023 року.

                   7 причин написати всеукраїнський радіодиктант

Відчуття єдності. Учасники акції щороку відзначають насамперед саме це: коли пишеш диктант одночасно з багатьма іншими людьми, які приєднуються до події не лише в Україні, а й по всьому світу, з’являється надзвичайне відчуття єдності, приналежності до чогось великого, масштабного, важливого. Після написання тексту вас можуть відвідати найприємніші почуття — гордість, піднесення, радість. А це те, чого, погодьтеся, нам дуже бракує в непрості часи пандемії.

       

Самоперевірка, мабуть, є однією з основних причин взяти участь у такій акції. Диктант національної єдності максимально охоплює правила сучасного правопису. Текст після трансляції оприлюднюють, тож кожен учасник має чудову нагоду перевірити себе. Одна з беззаперечних переваг такого диктанту — відсутність оцінки й аналіз виконаного. Це максимально корисний досвід, адже саме мовлення — усне і письмове — є візитівкою людини.

         

Традиція. Ми всі маємо свої ритуали й традиції — національні, сімейні, особисті. Ясна річ, приємні, бо чого б люди дотримувалися того, що їм не подобається? Приєднатися до щорічного написання радіодиктанту — нагода започаткувати для себе ще одну чудову традицію і зайвий раз відчути спектр позитивних емоцій.

   

Новий досвід. Часто люди відмовляють собі в чомусь через страх нового й невідомого та потребу щось змінювати в житті. Здавалося б, як диктант національної єдності може щось змінити в житті? Але ж новий досвід — завжди певне відкриття, нова навичка, яка дає враження й відкриває нове розуміння. Досвід письма та робота над помилками — це не лише про грамотність. Це про життєву навичку робити висновки та працювати над покращенням після будь-якої виконаної справи або життєвої ситуації. А ще це чудова нагода випробувати на собі сучасний тренд — навчання упродовж життя.

Власний приклад. Участь людини в написанні диктанту національної єдності показує, як вона ставиться до своєї країни й мови. Безумовно, така акція демонструє важливість державної мови, показує, що ви вважаєте її престижною. А власний приклад завжди може стати мотивацією для інших діяти так само — поважати свою мову та країну.

      

Нові знання. Диктант — це не просто набір речень з орфограмами та правилами пунктуації. Це цілісний текст, об’єднаний спільною думкою. І нерідко сучасні диктанти несуть багато цікавої інформації. Іноді такий текст може стати справжнім відкриттям, надихнути, привернути увагу до важливої проблеми чи принести насолоду завдяки вишуканому стилю й красі слова. Виконання, здавалося б, шкільного завдання може подарувати нові знання й рухати особистість далі вперед.

   

Бути грамотним - модно і престижно. Людина ХХІ століття публічна: вона створює дописи в соцмережах, має своє коло читачів, є лідером думок та об’єктом цікавості в певному колі. Погодьтеся, навряд чи захочеться рівнятися на лідера, який погано пише. Грамотність — це така собі рекомендація для людини перед аудиторією, партнерами, новими знайомими, читачами, підписниками. Це частина харизми, якщо хочете.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень