A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

Поповнення колекції історичного музею

Дата: 21.05.2024 15:11
Кількість переглядів: 16

Напередодні Міжнародного дня музеїв колектив Володимирського історичного музею імені Омеляна Дверницького презентував з нагоди свого професійного свята декілька унікальних предметів старовини, які поповнили колекцію давньосховища.

Директор Володимир Стемковський продемонстрував присутнім  графічний малюнок - портрет Тадеуша Чацького, польського освітянина, історика, просвітника, що народився в Порицьку (тепер Павлівка) на Волині і роповів цікаві факти з життя і діяльності Чацького. Його придбав для музею з аукціону місцевий підприємець Євген Шелепіна. 
Другий презентований експонат - це карта генерального штабу австро-угорської армії, надрукована 1914 року, придбана з аукціону Володимиром Стемковським за власні кошти. Масштаб 1:2 зручний для вивчення місцевості, тим більше, що багато населених пунктів фактично вже зникли.


Кульмінацією стала презентація  унікальних предметів - двох мідних посудин (казанів), знайдених під час польових робіт на території нашого краю, які були придбані за сприяння жителя нашого міста, краєзнавця Петра Голячука. 
За попередньою атрибуцією професора Інституту археології УМКС у м. Люблін Анджея Коковського, предмети датуються періодом Римської та Візантійської імперій. За його словами, на території східної та південної Європи подібних знахідок не виявлено.
Краєзнавець, представник спілки краєзнавців України Геннадій Гулько  висловив своє захоплення знахідками та поділився власним пошуковим досвідом, характеризуючи ці старожитності, а також зробив подарунок  музею у вигляді кількох археологічних предметів.


Викладач факультету історії, політології та національної безпеки Волинського націрнального університету імені Лесі Українки Тарас Верба провів аналогію з подібними знахідками періоду литовської та козацької доби, зазначивши, що ці предмети унікальні. Також пригадав, що подібна мідна посудина, яка зараз зберігається у Волинському краєзнавчому музеї, була знайдена у 20-х роках ХХ століття у річці Луга.
Долучилися до обговорення й співробітники Волинського краєзнавчого музею Світлана Карпук, Андрій Павлусь та Сергій Пахалюк. 


Усі науковці наголосили, що знайдені предмети потребують глибокого аналізу й дослідження. Вони - не лише унікальне надбання Володимирського історичного музею, але й України загалом!
Приємно також, що колеги високо оцінили наповнення експозиції давньої історії  музею та фондів загалом.
З вітальним словом з нагоди професійного свята до колективу музею звернувся й заступник міського голови Андрій Гудим, линули теплі слова й від колег, друзів музею.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень