A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимирської міської ради

Літературні гутірки на "Креативній галявині"

Дата: 16.07.2024 10:35
Кількість переглядів: 13

Фото без опису

У рамках відзначення Дня міста, на креативній галявині у парку "Слов'янському", відбулася цікава, атмосферна зустріч з творчими, щирими, відкритими до спілкування письменниками та поетами: Богданом Пташником, Валентиною Штинько-Хмельовською, Наталією Мурахевич, Євгенієм Мовяком, Вікторією Климчук-Длугач, Федором Руденко.

Фото без опису

Письменник, активний громадський діяч, публіцист, військовослужбовець Богдан Пташник розповів про роман-фентезі "Воскресіння Атлантів".

Велика кількість життєвих ситуацій та прототипів героїв книги взяті з власного оточення письменника, а головна ідея твору – патріотизм та людяність у боротьбі за існування. Багато трактувань щодо різних подій, які траплялися у ті часи, стосується і наших реалій, бо такі поняття, як життя і смерть, щастя і радість, війна і мир, порядок і дисципліна актуальні й сьогодні.

Фото без опису

Присутнім цікаво було почути думки автора про те, чому він забрав у своїх героїв можливість помирати природною смертю, не старіти й не хворіти, чому наземні дари природи стали отруйними, а можна було вживати лише прісну морську воду, морське зерно і черепах, чому верховний правитель Пагорболісу раз по раз ініціював війни, під час яких гинули люди, що, на його думку, запобігало розумовій деградації.

На зустрічі у Володимирі, яка відбулася 26 червня цього року, Богдан Пташник зізнався, що його дуже цікавить недооцінена істориками постать сина гетьмана Війська Запорозького Богдана Хмельницького - Юрія, тож, можливо, у майбутньому напише про нього історичний роман. Виявилося, що, практично, за тиждень чорновий варіант книги уже написаний, автор зачитав навіть деякі уривки з неї і пообіцяв після виходу книги у світ, презентувати її в Княжому місті.

Фото без опису

Більшість волинян, особливо працівники ЗМІ, знають Наталію Мурахевич як серйозну людину, при посаді, у формі, яка, зазвичай, говорить про злочини, правопорушення і кримінал, адже вона - речниця прокуратури Волині. А ще вона – авторка книги поезій «Інкрустації на лезах вечорів», романтична, чуттєва та чутлива поетеса, яка пише вірші лише про кохання.

Любов вартує особливих слів, і Наталія вміє добирати їх напрочуд вдало. Коли все, що діється в душі, римується в рядки – народжуються красиві вірші про кохання: відверті і щирі, проникливі і пронизливі, зворушливі і відверті. У Наталії Мурахевич є також 130 оповідань циклу «Поки розчиняється цукор», в яких вона веде діалоги з ангелом та демоном, правда, зараз ангел виконує важливу місію – захищає наших воїнів.

Фото без опису

Володимирчанин Євеній Мовяк понад чверть століття пропрацював у Регіональному офісі водних ресурсів у Волинській області. За цей час пішки пройшов від витоків до кінця більше десяти річок , побував у числених місцях унікальних заповідних територій та мав змогу зустріти і бачити їхніх численних мешканців. Як результат – книжка про дивовижну природу частини Волинського краю, про її річки, блакитні озера, унікальний рослинний та тваринний світ, цікаві розповіді, історії та легенди про цілющі джерела.

Відвідавши цілюще джерело в Будятичах, автор зізнався, що стільки людей бачив лише у Почаєві та на престольне свято у Зимнівському монастирі.

Євгеній Мовяк готує до друку нове видання, доповнене різноманітною інформацією про багату на красу природу Волині.

Фото без опису

Авторка психологічного детективу "Не винна" Вікторія Климчук-Длугач заінтригувала подіями в селі Зелений Гай, де хтось збив вночі молоду жінку, матір трьох дітей - Анну. Зі злочином пов'язаний фермер, донька прокурора, сама жертва та олень. Що трапилось та хто винен – а це вже можна дізнатися, прочитавши саму книгу.

Слухачів зацікавила також інформація про те, що Вікторія - бігунка на довгі дистанції, двічі марафонець (42 км 195м), мандрівниця (відвідала 29 країн світу), тож висловили побажання, щоб наступні книги стосувалися саме цих подій її життя.

Фото без опису

Не перестає захоплювати своєю творчістю авторка поетичних творів, трьох віршованих книжок для дітей, публіцистичних творів та художньо-документальної повісті "Наречена Гетьманича" Валентина Штинько, яка поділилася спогадами про історію написання книги, враженнями від знайомства з Галиною Мельник - Калужинською, яка була офіційною нареченою гетьманича Данила – сина останнього гетьмана України Павла Скоропадського, розповіла про довгі телефонні розмови, а потім поїздку до Англії, де в той час проживала пані Галя.

Письменниця зазначила, що повість основана на достовірних фактах, які зберегла головна героїня, діалоги у тексті не вигадані, а записані з її слів, а їй залишалося передати розвиток відносин Галини та Данила, красиво розкрити її внутрішній світ, описати вороже ставлення оточення до їхнього кохання, а також відкрити маловідомі сторінки сімейства Скоропадських.

Фото без опису

Присутні також мали можливість познайомитися з поетом - гумористом, який родом з Луганської області, а проживає в нашому місті з 2022 року, Федором Руденко, його життєвим і творчим шляхом, йшла мова на зустрічі. Сатиричні рядки цього майстра з книги під назвою " Смішно і не дуже" звучали по-сучасному, перепліталися з критичною оцінкою подій, стурбованістю про наше життя, підносили дух і настрій, деякі з них написані вже у Володимирі і стосуються місцевих подій. З великою майстерністю автор декламував свої веселі і дотепні гуморески, а вдячні слухачі реагували оплесками та щирим сміхом.

Фото без опису

На згадку про зустріч відбулася традиційна фото- і автограф-сесія, лунали найкращі побажання письменникам. Зустріч була теплою, жвавою і невимушеною. Талановиті автори зацікавили присутніх своїм баченням створення літературних образів та зарядили своїм життєвим позитивом.

Модераторами зустрічі були: головний спеціаліст відділу культури і мистецтва управління з гуманітарних питань Любов Нестерук та провідний бібліотекар Володимирської публічної бібліотеки Тетяна Гричук.

Фото без опису

Також, на "Креативній галявині" працівниками Володимирської бібліотеки-філії для дітей  був проведений майстер – клас «Квітка сонця». Дітям було цікаво створювати ці гарні сонячні квіти, які виготовляли не просто з картону, а з паперових одноразових стаканчиків.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень